ADHD ei ole adjektiivi

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) on yksi yleisimmistä lasten ja aikuisten neuropsykiatrisista häiriöistä, mutta usein se ymmärretään väärin. ADHD-viikon tavoitteena on korjata väärinkäsityksiä ja sekä pistää ihmiset ajattelemaan.

ADHD ei ole adjektiivi

Oireet

ADHD oireet voidaan luokitella kahden tyyppisiin käyttäytymisongelmiin:

Tarkkaavaisuus (keskittymis- ja keskittymisvaikeudet)
Yliaktiivisuus ja impulsiivisuus

Monilla ADHD-henkilöillä on haasteita, jotka kuuluvat molempiin näihin luokkiin, mutta näin ei aina ole. Esimerkiksi noin 2–3:lla sairaudesta kärsivästä ihmisestä on keskittymisongelmia, mutta ei yliaktiivisuutta tai impulsiivisuutta.

ADHD:n piirteitä:
Minimi keskittymiskyky ja hajamielisyys
Huolimattomuusvirheiden tekeminen – esimerkiksi koulutyössä
Tavaroiden unohtaminen tai hävittäminen
Hankala pitää kiinni tehtävistä, jotka ovat tylsiä tai aikaa vieviä
Haasteita ohjeiden kuuntelemisessa
Useasti muuttuva toiminta
Vaikeuksia tehtävien aloittamisessa ja tekemisessä

Hankalaa istua pitkään paikallaan
Puhua taukoamatta
Hallitsematonta fyysistä liikehdintää
Oman vuoron odottaminen on haastavaa
Usein toimii ennen kuin ajattelee
Toisen ihmisen keskeyttäminen
Vähän tai ei ollenkaan vaaran tunnetta

ADHD lisäksi ihmisellä voi ilmetä muita haasteita tai ns. rinnakkaisdiagnooseja.
Yksi yleisimmistä on masennus, tämän lisäksi haasteita voi olla myös vaikeuksia ihmissuhteissa ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Muita mahdollisia rinnakkais-sairauksia:

Persoonallisuushäiriö
Kaksisuuntainen mielialahäiriö
Pakko-oirehäiriö (OCD)

Ymmärtäminen

Ei ole kahta samanlaista ADHD:ta. Nähdääksesi ero, sinun on nähtävä ihminen diagnoosin takaa.
On olemassa selkeitä käyttäytymismalleja, joita näemme henkilöillä, joilla on ADHD mutta häiriö on paljon monimutkaisempi kuin vain mitä ulospäin nähdään. ADHD:hen liittyy myös monia piilossa olevia haasteita.

Oletko aikuinen, jolla on ADHD ja haasteita esim. toiminnanohjauksessa? Ota selvää, miten voisin auttaa sinua.

Seuraavaksi haluan jakaa ihanan nuoren miehen kirjoituksen siitä, kuinka hän näkee ADHD:n, joka diagnosoitiin vuosia sitten. Kirjoitus julkaistaan anonyyminä, jotta nuorta ei pysty tunnistaa.
Kiitos sinulle, joka otit yhteyttä minuun ja annoit luvan julkaista tämä upea teksti.

Mental Stress Relief

NUOREN TARINA: ADHD ei ole adjektiivi

Joskus käyttäydyn, niin ettei tekemisessäni ole mitään järkeä. Ihmiset, jotka ei tunne mua varmaan ihmettelevät, miksi käyttäydyn välillä vähän hölmösti.
Pikku lapsena kippasin täyden murokipon lattialle ilman syytä, vedin kissaa hännästä vaikka kuinka mua kiellettiin ja kun ilta tuli niin itkin usein sängyssäni, koska mut oli jätetty sinne yksin. Pelkäsin olla yksin ja pelkäsin pimeää.

Nyt vanhempana ongelmakäyttäytyminen on muuttunut. En ole hyvä käsittelemään rahaa. Olen aloittanut ja lopettanut kymmeniä harrastuksia ja äiti on saanut monia Wilma viestejä, koska läksyt on tekemättä (taas!) tai myöhästyin koulusta…Taas!

Ja silti, tässä olen. Hengissä! Ja onnellinen!

Jos en kertonut riittävän selkeästi: Kyllä, minulla on ADHD! Ja ylpeä siitä!
Syyllinen moneen juttuun on välittäjäaine dopamiini. Mua viisaammat ihmiset kutsuvat sitä nautinnon ja palkinnon kemikaaliksi.
ADHD huonontaa myös työmuistia. Aivojen työmuisti säilyttää tietoa, kunnes toimimme sen mukaan. Huono työmuisti antaa tärkeiden osien valua pois ennen kuin ne saavuttavat päätöspisteen. Ainakin mulle, on mahdotonta muistaa useampaa kuin yhtä asiaa kerralla.

Mä en tajunnut näistä mitään, kun äiti yritti kertoa. Mutta, koska olen nörtti joka rakastaa tietokoneita niin mulle oli helppo selittää tää näin: Työmuisti on kuin tietokoneesi RAM-muisti.
Kun se on täynnä, niin sinne ei kertakaikkiaan mahdu enempää. Ja sitten useimmiten ne tärkeät jutut unohtuu.

Toisin sanoen mun päässä tapahtuu todellisia neurokemiallisia asioita, ihmiset. Asioita, mitkä vaikuttavat aivojen kykyyn toimia normaalisti.

Tässä vaiheessa te ihmiset tulette mukaan kuvioon. Mä pyydän hieman ymmärrystä. Mun erikoisuus kun ei aina näy ulospäin.
Vaikka me välillä hölmöillään, niin se ei tarkoita että me oltais jotenkin tyhmiä.

Kukaan ei hauku ihmistä, kipsistä loukkaantuneen raajan suojaamiseksi ja kainalokepeistä. Mutta miksi mua haukut tyhmäks, jos hieman hölmöilen.

Tiedän, että ihmiset joilla on ADHD, tekevät ehdottomasti huonoja valintoja. Meidän on otettava vastuu näistä valinnoista. ADHD ei ole tekosyy vastuuttomalle tai harkitsemattomalle käytökselle, vaikka se voisi tarjota osittaisen selityksen. Emme tee hölmöjä juttuja tarkoituksella.

Mulla on ADHD, mä en ole ADHD.
ADHD EI OLE ADJEKTIIVI!

ADHD-viikolla haluan tarjota vertaistukea ja vertaistukiryhmä on jo perustettu Facebookiin. Tervetuloa! Tämän lisäksi haluan rikkoa ADHD:een liittyviä tabuja! Rikotaan tabuja yhdessä ja tuetaan ADHD-viikkoa jakamalla somessa hymynaamoja. Lähde mukaan ja jaa somessa hymynaama kuva. Tägää minut mukaan.

ADHD Map

Lisää ADHD-viikosta kannattaa lukea ADHD-liiton sivuilta. Sieltä löytyy paljon tietoa ADHD:sta, erilaisia koulutuksia ja tapahtumia.

Etsitkö motivoivaa ja innostavaa oman alansa asiantuntija puhujaa?

Ihanaa ADHD-viikkoa!

Krista

Designed By David Lomas