Auttaako järjestäminen ADHD:tä?

Järjestäminen voi olla haastavaa kenelle tahansa, mutta jos sinulla on ADHD, se voi tuntua mahdottomalta. Pienetkin tehtävät, kuten huoneen puhtaana pitäminen tai ajoissa töihin/ – kouluun pääseminen, voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä.
Tässä artikkelissa jaan kymmenen tärkeää ADHD-organisaatiotyökalua, jotka voivat tehdä elämästäsi paljon helpompaa. Nämä työkalut auttavat sinua tiellä kohti parempaa arkea ADHD:n kanssa. Puhelinsovelluksista visuaalisiin ajastimiin. Jos olet valmis muuttamaan arkeasi, lue eteenpäin!

Auttaako järjestäminen ADHD:tä?

Miksi ADHD:n kanssa järjestäminen on niin vaikeaa?
On useita syitä, miksi järjestäminen voi olla niin vaikeaa ihmiselle jolla on ADHD. Yksi syy on se, että ADHD: sta kärsivillä ihmisellä on usein paljon ideoita. Ajatukset hyppäävät jatkuvasti yhdestä asiasta toiseen ja takaisin. Tämä voi vaikeuttaa keskittymistä yhteen tehtävää (järjestämiseen). Toinen syy on se, että ihmiset, joilla on ADHD, kamppailevat usein toiminnanohjauksen kanssa. Nämä taidot ovat välttämättömiä tehtävien suunnittelussa, organisoinnissa ja suorittamisessa. Ihmisellä voi myös olla ongelmia työmuistin kanssa. Tämä voi vaikeuttaa tapaamisten, aikakäsityksen ja tehtäväluetteloiden muistamista.

Tähän kysymykseen ei siis ole yksiselitteistä vastausta. Jotkut ihmiset huomaavat, että järjestäminen auttaa heitä keskittymään ja saamaan asioita tehtyä. Toiset ihmiset huomaavat, että järjestäminen luo enemmän haastetta kuin lisää arvoa arkeen. Jos koet, että järjestäminen voisi auttaa arkeasi, on olemassa useita tapoja toteuttaa sitä. Voit esimerkiksi käyttää puhelinsovelluksia, paperikalentereita ja muistikirjoja asioiden seuraamiseen. Jos huomaat, että järjestäminen tuo enemmän haastetta, unohda tai tee vähemmän, sekin on okei. Voit silti löytää muita tapoja hallita ADHD arjessasi.

Työkaluja ADHD aikuisille, nuorille ja lapsille

Yksi tapa helpottaa järjestämistä on käyttää puhelinsovelluksia. Useat puhelin sovellukset on suunniteltu erityisesti ADHD:sta kärsiville.

”Muistiinpanot” voi auttaa sinua seuraamaan muistiinpanoja, ideoita ja muuta. Joten sen sijaan, että sinulla olisi monia pieniä muistilappuja koti täynnä, voit tehdä muistiinpanoja kännykällä

Auttaako järjestäminen ADHD:tä?

”Mouse Timer” on loistava sovellus keskittymiseen. Lähtökohtana on, että asetat ajastimen, kuinka kauan haluat keskittyä johonkin. Aseta aika ja kuvaruutuun ilmestyy omenoita ja juustopala. Tavoitteena on, että hiiri syö omenat siinä ajassa kun sinä esim. siivoat keittiön. Inspiroivana toimii sovellukset, jotka tuntuvat ”peleiltä”, mutta silti auttavat saavuttamaan sen, mitä tarvitsen. Aikavaihtoehtoja on 1-60min.

”Kids Timer” on toinen sovellus, jota olen kokeillut ja minkä olen todennut toimivaksi. Tämä sovellus auttaa sinua päivän listojen kanssa ja tehtävissäsi. Voit käyttää sitä myös somen käytön hallitsemisessa. Sovellus on kuin oikea konkreettinen Time Timer. Älä hämäänny, että sovellus on tarkoitettu lapsille, se toimii hyvin myös aikuisille.

Saatavilla on monia muita sovelluksia, mutta nämä ovat ne, joita olen kokeillut tähän mennessä ja jotka ovat minulle tuttuja. Puhelimen kellotoimintoa käytän myös ajastamisessa ja muistuttamisessa.
Lisäksi puhelimenkalenteri on myös hyvin toimiva, kun vain muistaa laittaa sinne ylös kaikki menot ja muistettavat asiat.

Auttaako järjestäminen ADHD:tä?

Toinen tapa helpottaa järjestämistä on käyttää paperikalenteria tai muistivihkoa. Tämä voi auttaa sinua pitämään kirjaa tapaamisista, to-do-listoista ja muista tärkeistä päivämääristä. Asioiden fyysinen kirjoittaminen auttaa muistamaan asiat paljon paremmin. Digitaaliset muistutukset eivät aina toimi, varsinkin jos olet poikkeuksellisen hyvä jättämään huomioimatta puhelimeni ilmoitukset.

Pidä kalenteri aina esillä, älä laita sitä kaappiin tai laukkuun (jos et ole lähdössä johonkin). Paras vinkki on laittaa kalenteri tai muistivihko pöydälle, jotta voit kirjoittaa mitä tahansa muistiin, kun asia tulee mieleen tai näet sähköpostissa jotain, joka minun on muistettava. Suosittelen kalentereissa sellaisia versioita, joissa on riittävästi tilaa kirjoittaa ja selkeästi rajattu alueet mihin mitäkin voi kirjoittaa.
Muistivihot on hyviä listojen kirjaamiseen. Kirjoita fyysisesti ylös esim. kaikki muistettavat asiat sähköpostista, kirjeistä tai tekstiviesteistä, sen sijaan, että tallettaisin sähköpostit, joita et koskaan palaa lukemaan uudelleen. Tallennettujen sähköpostien läpikäyminen on uskomattoman ylivoimaista, mutta muistikirjaani tekemieni muistiinpanojen selaaminen vain tärkeistä tiedoista on paljon helpompaa.

Tarrat
Tarrat ja tarrakirjoitin voivat myös olla hyödyllisiä henkilölle jolla on ADHD. Asioiden merkitseminen voi auttaa sinua pysymään järjestyksessä ja helpottamaan tavaroiden löytämistä tarvittaessa. Kotisi pitäminen siistinä ja järjestyksessä on paljon helpompaa, jos kaikelle on paikkansa. Korien, laatikoiden tai rasioiden merkitseminen siellä olevalla tavaralla voi auttaa sinua muistamaan, missä tavarat ovat ja mihin ne on palautettava.

Auttaako järjestäminen ADHD:tä?

Muistilaput
Tarralapuista voi myös olla apua. Voit käyttää niitä muistuttamaan itseäsi tärkeistä tehtävistä tai pitämään kirjaa ideoista. Voit laittaa tarralappuja kylpyhuoneen peiliin, jääkaappiin, vaatekaappiin, ulko-oveen tai minne tahansa muualle, josta saatat saada visuaalisen muistutuksen.

Verkkosivustojen estot
Verkkosivustojen estäjät voivat myös olla hyödyllisiä. On olemassa useita verkkosivustojen estotoimintoja, jotka voivat auttaa sinua pysymään keskittyneenä tehtäviin. Jos sinun täytyy olla tietokoneellasi ja tehdä töitä tai jopa puhelimellasi, erilaiset sovellukset voivat estää sinua hajaantumasta muihin verkkosivustoihin, jotka vievät sinut pois tehtävän tekemisestä.

Jos kamppailet ADHD:n ja arki-järjestyksen kanssa, muista, että et ole yksin. Nämä tärkeät vinkit voivat helpottaa elämääsi. Luettelosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin aina luettelon kirjaamisesta tehtävälistasovelluksiin. Seuraa minua Instagramissa tai tilaa Youtube-kanavani saadaksesi lisää vinkkejä ja tietoja!

Kiitos ajastasi!

Krista

Designed By David Lomas