Miten valmistautua koulun alkuun?

Miten valmistautua koulun alkuun?

Koulun alku voi luoda ahdistusta lapselle, joilla on erityistarpeita ja myös hänen vanhemmille. Toivottavasti nämä vinkit helpottavat siirtymistä kesäloman hauskuudesta syksyn oppimiseen.

VIERAILE LAPSEN KOULUSSA

Tämä tuntuu hieman liian ilmi selvältä, mutta lapset mielellään esittelevät luokkansa, paikan missä he viettää ison osan arkipäivistä. Omat lapseni joka vuosi mielellään esittelevät luokkahuoneensa, kaappinsa/ pulpettinsa ja mikä tärkeintä (ainakin lapsilleni), paikat missä leikitään välitunnilla!

TUTUSTU OPETTAJIIN/ AVUSTAJIIN

Pienluokassa on useimmiten aikuisia enemmän kuin vain opettaja. Luokasta voi löytyä erilaisia aineenopettajia, erityisopettaja ja muutama avustaja. Kaikki nämä aikuiset ovat isossa roolissa lapsen arjessa. On siis hyvin tärkeää oppia tuntemaan nämä aikuiset ja uskon, että lapsen kanssa työskentelevät aikuiset haluavat myös tutustua lasten vanhempiin. Vanhempainilta on minulle ainakin ehdoton syksyn kalenterimerkintä. Pääsen esittämään kysymyksiä lapsen lukujärjestyksestä ja päivän kulusta. Kun vanhempi tietää mitä lapsi koulussa tekee, hän pystyy kotona ennakoimaan paremmin. Ja kaikkihan tietää, että ennakointi on avainasemassa erityislapsen elämässä.

Miten valmistautua koulun alkuun?

HARJOITTELUA KOTONA

Lasten on yleensä osattava perustaidot ennen kouluun menoa. Jotkut lapset, joilla on erityistarpeita, eivät kuitenkaan pysty tekemään niitä, kuten vetoketjun vetäminen, kenkien solmiminen tai käsien pesu. Sinä vanhempana jos kuka, tunnet lapsesi parhaiten! Mieti tarkkaan, missä lapsesi tarvitsee apua ja aikuisen tukea? Harjoittele näitä asioita kotona, koska ympäristö on tuttu ja mahdollista harjoitella rauhassa.

Mitä koululainen oikeasti tarvitsee koulussa?

TUTUT ILTARUTIINIT

Tämä on tärkeä asia varsinkin jos lapsella on ongelmia nukkumaanmenon kanssa. Miettikää mitä perheenne iltarutiineihin kuuluu. Se mikä toimii meillä, ei välttämättä toimi teillä.

Iltarutiini esimerkki:
Aloitamme iltatoimet iltapalalla. Syömisen jälkeen joka toinen päivä on suihkuilta. Näissä voi kestää hetken, koska autistinen lapseni ei pidä hiustenpesusta. Iltapesujen jälkeen on iltalääkkeiden aika. Seuraavaksi vaihdamme muutaman sanan seuraavasta päivästä, mitä on tapahtumassa ja mitä on päivälliseksi. Kahdeksalta on keskimmäinen lapseni sängyssä, noin puolessa tunnissa hän on sikeässä unessa. Nuorin lapsista (nentti) menee puoli tuntia myöhemmin sänkyyn ja vanhin lapsi tästä tunti myöhemmin. Koska perheemme iltarutiini on johdonmukainen oli sitten loma, viikonloppu tai arki-ilta, tämä nukkumaanmeno kulkee pääosin ilman kiukkua, taistoa tai itkuja.

Miten valmistautua koulun alkuun?

INNOSTU VANHEMPANA KOULUN ALOITUKSESTA

Lapseni rakastavat ehdottomasti rutiineja (ei välttämättä tarkoita koulua kaikilla), joten innostuminen ei ole vaikeaa. Mutta miten innostat vanhempana lasta? Anna lapsesi valita ensimmäisen koulupäivän asun ja ota valokuva muistoksi. Valmista lapsen lemppari aamupalaa ja luo ensimmäisestä aamusta muutenkin rauhallinen ja mukava. Tässäkin sinä olet lapsesi paras tuntija, tee asioista joista lapsesi ja perhe nauttii.

Jos on tarve, nepsy valmentaja voi olla myös tukena koulun ja vanhempien yhteisissä palavereissa. Yhteistyö on ensisijaisen tärkeää haasteiden ilmentyessä.

MITÄ TAPAHTUU KOULUPÄIVÄN JÄLKEEN – RUTIINIT

Koulupäivän jälkeen lapsi on loppu – henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti. Hän ei todennäköisesti halua muuta kuin välipalan (yleensä jotain pientä ja nopeaa) ja pelata puhelimellaan. Annan tällaiselle toiminnalla aikaa puolesta tunnista tuntiin, sitten siirrymme hitaasti pois puhelimelta, katsomme kotitehtävät, luemme viestivihkon / wilman ja pakkaamme repun valmiiksi seuraavaa päivää varten. Tämän jälkeen saa leikkiä, ulkoilla, katso/ lukea kirjoja, värittää, piirtää tai katsoa telkkaria, ennen päivällistä.

Lue myös: 6 vinkkiä tuoreelle erityislapsen vanhemmalle

Miten valmistautua koulun alkuun?

”VIIKONLOPPU ENNEN” PERINNE – LOMASTA SIIRTYMINEN ARKEEN

Juhlistamme kesän loppua herkuttelemalla koulun alkua edeltävänä viikonloppuna. Nautimme noutoruokaa, syödään herkkuja ja katsotaan elokuva tai käydään jossain päiväretkellä perheenä. Voit tehdä mitä haluat – ehkä kysy lapsilta, mitä he haluaisivat tehdä – elokuva- ja popcornilta, kirjan lukemista ääneen koko perhe sohvalla rentoutuen, hauskan askartelupäivä tai vierailu vaikka museossa. Kouluun paluu viikolla, muista pysyä rauhallisena, positiivisena ja tee kouluun paluusta hauskaa!

Nyt, nautitaan kesäloman viimeisistä päivistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Designed By David Lomas