Kokemusasiantuntija tietoa tarvitaan, kun lähdetään kehittämään palveluita sekä muuttamaan asenteita ja lisäämään ymmärrystä neuropsykiatrisista haasteista. Mitä enemmän neurologisista erityisyyksistä puhutaan, sitä helpompaa on hyväksyä erilaisuus.

Minulla on omakohtaista kokemusta Nepsy-arjesta ja vanhemmuudesta 10-vuoden ajalta.
Olen autismikirjon ja adhd-diagnoosin omaavien lasten vanhempi, jolla on myös kokemusta Fragile X-syndroomasta (Frax), lievästä kehitysvammasta ja valikoivasta syömisestä (Arfid).
Kokemusasiantuntijan tehtäviä ovat esimerkiksi:
- Ohjaaja vertaisryhmässä
- Kokemuskouluttaja koulutustilaisuuksissa tai seminaareissa/ webinaareissa
- Vertaistyö
- Mediavaikuttaja (haastattelujen antaminen eri medioihin)
- Sosiaalisenmedianvaikuttaja
- Vierailevana puhuja kouluissa, päiväkodeissa, perhekahviloissa
- Vierailija (kaikille avoimet yleisötilaisuudet)
- Palvelun suunnittelussa ja arvioinnissa
- Haastattelu koulutehtävää varten esimerkiksi. opinnäytetyö
- Paneelikeskustelun jäsen
Kokemusasiantuntijan näkökulma esimerkkejä:
- Mitä tarkoittaa Nepsy?
- Minun tarina (Nepsy-lapsen vanhempi)
- Nepsy-arjen kokemukset
- Lapsen arjen tukitoimet kotona
- Lapsen tukitoimet koulussa
- Lapsen tukitoimet päiväkodissa
- Nepsy ja opiskelu
- ADHD ja parisuhde (vaimon näkökulma)
- Aistiherkkyydet
- Kuntoutus
- Monidiagnoosiperhe
- Nepsy-lapsen sisarukset
- Lapsen omaishoitajuus
Infoa lapsille ja nuorille erilaisuudesta
Neuropsykiatrisista (Nepsy) erityisyyksistä ei puhuta koskaan liikaa, mielestäni olisi hyvä saada tietoa lapsille ja nuorillekkin. Nepsy lapset ja nuoret ovat tätä päivää, jokaisessa koulussa on Nepsy lapsia ja nuoria.
Luokkakaverit ymmärtäisi kaveria varmasti paljon enemmän, jos he tottuisivat ajatukseen erilaisuudesta. Kun aluksi kuullaan tietoa, sitten totutaan ajatukseen ja lopulta erilaisetkin ihmiset hyväksytään.
Kukaan ei ole liian nuori kuullakseen siitä, että meitä on täällä maapallolla monia hyvin erilaisia ihmisiä ja osa erityisyyksistä voi olla supervoimia. Uskon, että varsinkin koulut joissa on pienryhmä luokkia (erityisluokkia) hyötyisivät tälläisestä vierailusta.
Tälläisen vierailun mielelläni päätön kysymys-mahdollisuuteen. Lapset ja nuoret saavat esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä . Kysymykset voivat olla yksinkertaisuudessaan esim. Mitä on autismi? Entä ADHD?
Laajasti ajateltuna tämä voisi jopa vaikuttaa syrjimiseen, haukkumiseen, nimittelyyn, diagnoosin käyttämistä leikittely tai haukkumasanana ja koulukiusaamiseen.

Etsitkö kokemusasiantuntijaa?
Muistan vieläkin sen päivän, kun kävelin ulos lastenneurologin vastaanotolta. Vartissa koko elämäni oli muuttunut ja minulla ei ollut käsitystä siitä, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?
Muistan ajatelleeni, ”Miksi minulla ei ole ketään, joka kertoisi nyt minulle mitä pitäisi tehdä seuraavaksi?”
Lähdin vastaanotolta lähes ilman mitään suuntaa – käsissä paljon erilaisia papereita, uusia lääkäri sekä terapia-aikoja. Pää sekaisin ja oikeastihan se minun 4-vuotias poikani ei ollut muuttunut ollenkaan.
Hän oli aivan sama poika mikä ennen diagnoosia, vain diagnoosi yritti muuttaa äitiä.Krista, kahden nepsylapsen äiti
Tästä sain ajatuksen, että haluan auttaa kaikkia vanhempia, joiden lapsi on saanut nepsy-diagnoosiin.
Paras neuvoni vanhemmille, joiden lapsi on saanut juuri diagnoosin – ota niin paljon aikaa kuin tarvitset! Älä siis kiirehdi tuki, terapia ja muiden asioiden kanssa. Kyllä sinä ehdit , opit ja osaat!
Minut voi tilata puhujaksi tai vieraaksi peruskouluihin, oppilaitoksiin, päiväkoteihin, vanhempainiltoihin, perhekahvilaan sekä erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.
Kysy tarjousta! Voit soittaa minulle suoraan 0451417303
Tutustu verkkosivuihin ja kysy lisää!